Před několika okamžiky do mé schránky na Gmailu dorazil zajímavý email, který pravděpodobně bude znamenat menší katastrofu pro tisíce uživatelů, kteří nejsou až tak ostražití v jejich internetové komunikaci a naletí na tento phishingový podvod. Email s předmětem "Register your FREE domain name with Google today !" je na první pohledodeslán od osoby "Gmail Team" s internetovou adresou gmail-noreply@google.com, což by jakž takž odpovídalo kontaktu, který Google Team opravdu používá.
Bližší prozkoumání zdrojového kódu zprávy již ale poodkrývá poněkud jinou skutečnost: skutečný email odesilatele, respektive serveru z kterého byl mail poslán je nobody@maz.mazooki.com. Dost pravděpodobně se jedná o hacknutý stroj, který byl pouze zneužit pro hromadné rozeslání tohoto podvodného mailu. Tělo emailu je pak následující:
Hello
Dear Gmail customer
From now if you need more than 2 GB of space use
this invitation and upgrade your account to 100 GB of space also you can
register one free domain name via this invitation
your account upgrade will
done after 24 hours
your invitation code is : http://gmail-members.com/Gmail-Account-Upgrade/...
Thank
You
Gmail Support Department
Tady by vás hned mělo zarazit několik věcí, předně adresa onoho odkazu. Ten rozhodně nepatří společnosti Google, ale je velice zdařilou kopií přihlašovací stránky do aplikace Gmail. Mnoho lidí se tak pravděpodobně nechá zlákat, a svoje uživatelské jméno a heslo do přihlašovacího formuláře opravdu napíše, v domnění, že kapacita jejich účtu bude navýšena na 100 GB a ještě si k tomu zadarmo zaregistrují svojí doménu. WHOIS údaje k doméně gmail-members.com nejsou jaksi záhadně k dispozici, server ale běží pod hlavičkou pochybné společnosti "Poshtiban Hosting Group", která sídlí v Iránu, odkud pravděpodobně pochází i autoři celého podvodu.
Druhou podstatnou vadou na kráse je použitý jazyk, který má do gramaticky správné angličtiny daleko a jehož stylizace je také přinejmenším diskutabilní. Přestože se nejedná o tak nebezpečný phishingový podvod jako třeba v případě nedávného přihlášení do internetového bankovnictví České spořitelny, zneužití osobních emailů může být také velice nepříjemné, dejte si tedy pozor.